Gene fornby
verksamhet
butiken
här är vi
kontakt
om
länkar

Genesmon på järnåldern

Det var en gång en gård, en rik bondgård. Den låg längst en kust där bergen sträckte sig höga och havet var djupt. Den låg på en halvö i havet med en djup fjärd på insidan och rik skärgård på utsidan. Här bodde det en familj. De levde gott här och så hade de gjort i generationer. De brukade marken och höll sig med tamboskap. Havet gav dem rikligt med fisk och säl och skogarna var fulla av användbart material, både till mat och hantverk. Det hela utspelade sig på den tiden båtarna var gjorda av trä, och järn, brons och pärlor var dyrbara varor. Det här var ingen isolerad familj, man hade god kontakt både med släkt och vänner på andra platser men också kontakter av mer affärsmässig natur. Det hela är länge sen nu, hela 1500 år sedan faktiskt. Men berättelserna om dem lever kvar.

Du kan själv besöka gården. Strax utanför Örnsköldsvik, vid Bäckfjärdens strand, ligger den idag rekonstruerade järnåldersgården. Ungefär 500 meter därifrån, upp i skogen, ligger familjens gård gömd i sanden.

På Gene fornby har du själv möjlighet att se hur livet kan ha tett sig på 500 talet.

På bondgården på Genesmon bodde man ungefär från år 100 till år 600 e.Kr. Gården ligger idag 20 meter över dagens havsnivå. Den halvö gården låg på är idag en skogsbeklädd ås. Det som idag är Moälven och Själevadsfjärden var då en betydligt större fjärd som gårdens norra strand vette mot. Den ursprungliga gården har markerats ut på fornlämningen. Här kan du se hur husen har legat i förhållande till varandra och med gravhögarna mellan gården och havet. Nere vid dagens strandlinje är delar av järnåldersgården uppbyggd så som vi har tolkat den idag.

 

järnåldersfamiljen i långhuset, foto: Jan Dufva
 
Inga sommaraktiviteter